Besparen op de boodschappen

Dure boodschappen

Onlangs deed ik boodschappen en ik schrok enorm van de prijs. Ik doe altijd twee keer in de week boodschappen, op vrijdag voor 4 dagen en op maandag voor 3 dagen. Ik stond bij de kassa en had voor 3 dagen avondeten en nog wat vleeswaren. Ik was bijna € 70,- kwijt. Ik schrok me rot. Ik vroeg de bon mee om na te kijken of het wel klopte. Helaas, de bon klopte en ik dacht wat heb ik nu eigenlijk gehaald?

 

De prijzen van de boodschappen rijzen de pan uit (en van wat niet tegenwoordig?!), maar daarnaast worden de verpakkingen kleiner en betaal je het dubbele. Ik gooide mijn schrikreactie op mijn story van Instagram en er kwamen enorm veel reacties binnen. Ik ging verder, ik vroeg naar jullie tips, wat jullie gemiddeld kwijt zijn aan boodschappen, ik ging zelf op onderzoek uit bij verschillende boodschappen en bedacht mij om hier een blog over te schrijven met tips om te besparen op de boodschappen.

 

Kosten boodschappen

Ik zelf geef gemiddeld € 180 euro per week aan boodschappen uit. Ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen van 5 en 7 jaar. De oudste eet enorm veel en komt in de buurt van wat een volwassenen persoon eet. Ik doe dus 2 keer per week boodschappen en werk met een weekmenu die ik begin van de week bedenk. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik best veel zou kunnen besparen op boodschappen maar ik haal wekelijks brood bij de bakker, wekelijks vleeswaren bij de slager of visboer en haal vaak wat lekkere dingetjes op de markt. Dit is mee gerekend in mijn wekelijkse kosten voor boodschappen. 

Maar het is bizar om te bedenken, dat ik vorig jaar (2021) evenveel kwijt was aan boodschappen met een gezin van 4 personen met mijn ex-man en ik nu hetzelfde kwijt ben voor zijn drietjes.

 

Ik vroeg aan jullie, mijn volgers, wat jullie gemiddeld kwijt zijn aan boodschappen per week en waar jullie voornamelijk boodschappen doen. De bedragen verschillen;

 

  • Gemiddeld voor een gezin van 2 personen - € 100 / € 165 per week
  • Gemiddeld voor een gezin van 2 personen en 1 kind - € 130 / € 190 per week
  • Gemiddeld voor een gezin van 2 personen en 2 kinderen - € 150 / € 220 per week
  • Gemiddeld voor een groter huishouden - € 200 / € 250 per week

 

Ik vroeg jullie ook waar jullie voornamelijk de boodschappen doen. Uit onderstaande diagram is terug te zien waar jullie het meeste de boodschappen doen, ook leuk om te zien dat dat meeste van jullie 1x per week boodschappen doen. Dit is sowieso al een goede tip om te besparen op verleidingen en impuls aankopen. Bij overige supermarkten werden de dekamarkt, vomar, coop en dirk enkele keren genoemd. Deze winkels werden in tegenstelling tot de andere supermarkten weinig genoemd.

 

Prijzen verschillende winkels

De meeste van jullie, mijn volgers, doen dus boodschappen bij de Albert heijn. Jullie gaven ook aan dat het eigen huismerk van de Appie enorm zou verschillen in kosten met andere winkels. Anderen van jullie beweerde dat je juist bij de Lidl goedkoper uit bent. Ik ging zelf op onderzoek uit. Ik doe zelf altijd boodschappen bij de Vomar en Dekamarkt. Dit keer deed ik ook boodschappen bij de Lidl, Albert Heijn en Jumbo. Wat mij op viel was dat de verschillen niet enorm waren. En dat ik het lastig vond om te bepalen bij welke winkel ik nou het minste kwijt was aan mn boodschappen.

Ik denk dat wanneer je echt wilt besparen op de boodschappen, je het beste bij verschillende winkels boodschappen kan doen en dan kiezen voor de acties van die week. Het kost wat meer tijd, maar daarin zijn wel wat kosten te besparen.

 

 

Tips voor het besparen in de supermarkt

  • Maak een weekmenu en doe maximaal 2 keer per week boodschappen. Zo voorkom jij dat je impuls aankopen doet en jezelf verleidingen toe laat. Met deze handige leefstijl planner, wordt het maken van een weekmenu nog leuker en makkelijker!
  • Maak een boodschappenlijst en houd je hier aan! Niets zo verleidelijk als de kassakoopjes bij de kassa. Check eerst even in huis welke producten je nog in huis hebt en maak naar aanleiding daarvan jouw boodschappenlijst. Check ook even wat jij nog in de vriezer hebt liggen.
  • Check de reclame folders. Als je bij verschillende winkels boodschappen doet, kan je een weekmenu maken op de reclames van die week. Hierin is best veel winst te behalen op het besparen. Het kost wel wat meer tijd om verschillende winkels af te gaan, maar dat is dan de keuze die je maakt tegen over het besparen van de kosten.
  • Ga voor seizoensproducten en kies eens wat vaker voor fruit en groenten uit de vriezer. Deze producten zijn net zo voedzaam als vers, maar kosten vaak een stuk goedkoper.
  • Eet wat vaker vegetarisch. Er zijn tal van lekkere vegetarische recepten te vinden. Tevens is het goed voor de gezondheid, het milieu en bespaar jij in de portemonnee.  Wat dacht je bijvoorbeeld van deze shakshuka, dit pittige recept met rijst of deze heerlijke linzen soep?
  • Haal geen gesneden groenten, maar snij de groenten zelf. Een zak gesneden andijvie of een hele andijvie scheelt enorm. En houdt je hierdoor groenten over? Dan kijk je weer even op de website van het voedingscentrum voor een lekker recept voor jouw weekmenu of verwerk de restjes groenten in een verse soep.
  • Ga naar de fysieke winkel in plaats van online boodschappen. Je bespaart hiermee bezorgkosten maar ook kun je in de winkel kiezen voor producten met een kortingssticker. Soms is vlees of zijn andere producten afgeprijsd omdat ze nog maar kort houdbaar zijn. Dit scheelt soms wel tot 50%!
  • Plan vooruit! Als er acties zijn van 1+1 of 2e product 50%, neem deze dan mee! Je kunt deze producten namelijk weer verwerken in het weekmenu van volgende week.
  • De laatste bespaartip in dit rijtje; doe geen boodschappen met een lege maag. Wanneer je met trek boodschappen doet, ben je sneller geneigd om allerlei lekkere dingen in huis te halen. Zonde!

 

Overige tips

Daarnaast heb ik nog een aantal andere tips voor jou op een rijtje. Tips van jullie zelf, maar ook tips door mijn onderzoek.

 

  • Download de gratis app TooGoodToGo. Dit is een app om voedselverspilling tegen te gaan, maar dit scheelt ook in de portemonnee. Verschillende supermarkten, bakkerijen en winkels doen mee aan deze app. Je koopt een pakket t.w.v € 3,- tot € 5,- en kunt deze aan het einde van de dag ophalen. Je krijgt verschillende producten of brood die nog maar enkele dagen goed zijn en altijd meer waard zijn dan het bedrag dat jij betaald voor de box. Zelf kies ik wel eens voor een broodpakket van de bakker of een magic box van de supermarkt. 
  • Download de gratis app van de Albert Heijn. In deze app staan dagelijks extra producten met korting die jij kan shoppen als jij de app hebt. Maar daarnaast hebben zij ook "de overblijvers". Je koopt een pakket tegen verspilling en krijgt producten met korting!
  • Ga naar de markt! De markt is rijk aan verschillende producten en hebben vaak leuke markt acties. Maar wat helemaal scheelt is om aan het einde van de middag naar de markt te gaan. Dit heb ik nu een paar keer gedaan en veel producten worden dan met extra korting verkocht. Zo haalde ik laatst 2x een heel brood voor € 1,- per stuk, 6 croissantjes voor € 1,-, een blok kaas voor € 5,- en een hele zak paprika's voor € 1,-. En alleen omdat ik aan het einde van de dag heen ging.
  • Maak grotere porties en vries in! Een lekkere volle pan met pasta, een grote pan met soep. Ideaal om in te vriezen en nog een keer van te eten. Maar zo kun je bijvoorbeeld ook een grote pan pasta saus met groenten maken en de volgende dag in een ovenschotel verwerken. Op de website van het voedingscentrum kun je ingrediënten intypen die jij over hebt, je krijgt dan enorm veel leuke en inspirerende recepten te zien met dat product. Typ het overgebleven ingrediënt in bij de zoekbalk.
  • Ga naar de Turkse of Surinaamse supermarkt bij jou in de buurt. Zij hebben vaak lekker vers fruit, groenten en vlees voor lagere prijzen dan in de supermarkt.

 

Tot slot

Ik hoop dat jij wat hebt aan de tips uit de blog om te besparen op jouw boodschappen en hierin wat kan bezuinigen.

Alles kost tegenwoordig al zo veel geld. Mocht je zelf nog aanvullende tips hebben? Deel deze dan zeker in een reactie, zodat we hier allemaal wat aan hebben!

 

Schroom niet om deze blog te delen met jouw familie, vrienden en kennissen! 

 

Ik vind het super tof als jij mij gaat volgen op Sociaal media. Ik deel hier recepten en nog meer tips waar jij zeker wat mee kunt!

Je volgt mij hier op Instagram. En hier op Facebook.

 

Liefs Do -x-

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rianne
2 jaar geleden

Leuk om te lezen! Heel veel komt me zeker al bekend voor. Ik bestel mijn boodschappen bij de ah en dat doe ik om tijd te besparen, maar ook omdat ik anders eerder impuls aankomen doe in de supermarkt. Bewuste keuze voor mij zelf. Daarnaast check ik vooral de vomar folder omdat ik die laatste tijd sterk vindt in zijn acties en die boodschappen combineer ik dan met een bezoekje aan de markt.


Liefs