Let op: Er is een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering mogelijk. 

Naar je lichaam leren luisteren

Op social media deelde ik gister dat ik na een lange dag moe was. Op dat moment kon ik twee dingen doen. Ik bedacht mij dat ik nog een heerlijke chocolade reep had liggen, die ik wel kon gaan op eten. Maar ik wist ook dat dit een gedachte was naar aanleiding van mijn vermoeidheid. Ik had namelijk geen honger. Ik was gewoon moe. Ik had inderdaad energie nodig, maar niet in de vorm van eten of chocolade. Nee, ik moest gewoon met de pootjes omhoog. Ik nam twee glazen water en ging een half uurtje plat. Die chocolade reep liet ik liggen, voor een ander moment. Een moment waarop ik wel zou kunnen genieten van die chocola.

 

Dit is hoe ik tegenwoordig naar mijn lichaam luister. Wat voel ik? Wat heb ik echt nodig? En sinds ik dit weet, geef ik toe aan de signalen die mijn lichaam afgeeft. Dit is in het verleden echt heel anders geweest. Was ik moe? Dan at ik die chocolade reep op, ik genoot er niet eens van. Ik at de hele reep op, vervolgens voelde ik me weer schuldig en dat leidde weer tot een eetbui, waarbij ik nog meer at. En mij uiteindelijk nog rotter voelde dan voor dat snaaien.

Was ik maar gewoon even stil blijven staan bij het moment en de vraag gesteld “wat voel ik? Wat heb ik nu echt nodig?”


Ik stelde de vraag op Instagram of dit herkenbaar was? En of jullie weten wat jullie lichaam nodig heeft? Meer dan de helft gaf toe dat zij inderdaad gingen snaaien en niet goed wisten wat hun lichaam nodig heeft. En ik snap dat, het is ook lastig om te leren luisteren naar je lichaam. Vooral als je al jaren lang niet naar je lichaam luistert en je dit eigenlijk zo gewend bent.

 

Maar er is ook goed nieuws! Je kan dit veranderen. Jij kan leren luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft alles aan. Heb jij pijn? Dan verrek je en doet het op die plek zeer. Ben je verdrietig? Dan zal je een andere houding aannemen en komen er tranen. Ben je boos? Je bloeddruk stijgt en je reageert feller. Heb je honger? Dan begint je maag te knorren en zal je wat trillerig worden. Heb je genoeg gegeten? Dan gaat de honger weg en zal je een gevuld gevoel hebben. Dit zijn allemaal signalen van jouw lichaam, die jou wat vertellen! Neem ze serieus! Want ze zijn er niet voor niets. Door eens goed naar deze signalen te kijken en je vervolgens af te vragen wat jij op dat moment echt nodig hebt. Zal je jezelf en jouw lichaam een plezier doen.


Als jouw beste vriendin zich verdrietig voelt, zal je haar troosten en een arm om haar heen slaan. Als jouw beste vriendin zegt dat ze honger heeft, zal je haar eten aanbieden. Of drinken als zij aangeeft dorst te hebben. Als jouw beste vriendin zegt dat ze moe is, zal je tegen haar zeggen dat ze haar rust moet pakken of vanavond op tijd naar moet gaan. Zie jouw lichaam als jouw beste vriendin (of vriend) en reageer op de signalen alsof ze van jouw beste vriendin zijn.


En nu begrijp ik heel goed, dat het makkelijker is gezegd dan gedaan. Maar oefening baart kunst.

Stap voor stap naar de signalen van jouw lichaam leren luisteren en het te bieden wat het nodig heeft.


Vind je het lastig om te reageren op de signalen van jouw lichaam? In mijn online 10 weken programma gaan we hier uitgebreid mee aan de slag. Leer weer naar je lichaam te luisteren. Leer je lichaam weer voeden met de voedingsmiddelen die het nodig heeft. Zodat jij niet net als ik naar bijvoorbeeld een reep chocolade grijpt wanneer je eigenlijk moe of eenzaam bent. Leer weer genieten van chocola, zonder je schuldig te voelen (ook tijdens je dieet). Leer afvallen zonder strenge regeltjes, streng lijnen en leer weer om jezelf meer lief te hebben, te gunnen en te geven. Gun jezelf deze investering, het programma is het waard. Jij bent het waard.


Meer info over mijn programma vind je door op onderstaande button te klikken. Wil je liever eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien of het programma bij jou past, dan kan dat natuurlijk ook! Stuur me even een berichtje via onderstaand formulier, dan plannen we een kennismakingsgesprek in.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.