Toegevoegd suiker

Dagelijks krijgt meer dan 60% van de mensen in ons land te veel suiker binnen. Een Nederlander eet in totaal maar liefst 28 suikerklontjes per dag! En dat is veel, heel veel. Het diabetesfonds vind dat het best minder mag en daagde daarom heel Nederland uit om mee te doen aan de suikerchallenge. Een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suiker.

 

Suiker is een zoete stof die van nature voorkomt in producten als fruit, mais, melk, suikerriet en suikerbiet. Maar ook granen en aardappels bevatten suikers (in de vorm van zetmeel). Suiker behoort tot de koolhydraten. Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder koolhydraten! Maar er is wel een groot verschil tussen koolhydraten welke een positief of negatief effect op de gezondheid hebben.

 

Zo hebben de suikers uit bijvoorbeeld de aardappels, granen en het fruit een positief effect op onze gezondheid. Naast dat zij ook vitamines en mineralen bevatten verlagen zij onder andere het risico op hart en vaatziekten, diabetes type 2 en hebben zij een positief effect op het cholesterol in het bloed.

Suiker gemaakt uit riet-of bietsuiker wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Kristalsuiker wordt als smaakmaker toegevoegd aan bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak. Deze suikers hebben een negatief effect op de gezondheid. Zo geven zij een verhoogd risico op hart en vaatziekten, diabetes, tandproblemen, overgewicht en kan er een tekort aan andere voedingsstoffen ontstaan.

 

Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, bulgur en zilvervliesrijst. Ook fruit, groente en peulvruchten zijn goede koolhydraatbronnen. Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelen belangrijke vitamines en mineralen. Je kunt beter zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en vruchtensap nemen. Kies producten met toegevoegd suiker zoals koek en snoep te niet te vaak en niet te veel. 

 

Op Facebook en Instagram deelde ik tijdens de suikerchallenge van het Diabetsfonds iedere dag een tip, om zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten en drinken. Ik zet de tips nog eens op een rijtje:

1. Beperk het gebruik van frisdrank en limonade. Deze dranken bevatten veel toegevoegd suiker. Je drinkt als het ware een glas water met suiker en smaakstof leeg. Voldoende drinken is belangrijk, een gezondere keus zou zijn: water (eventueel met stukjes fruit of kruiden), thee en koffie (max 4 kopjes, bij voorkeur zonder melk en suiker). 

2. Een voor de hand liggende tip is het beperken van koekjes, snoepjes, dropjes, chocola, chips en snacks. Deze producten zijn een bom van toegevoegd suiker. Balans is de sleutel, af en toe een koekje of één snoepje is niet erg, maar met mate! Kies liever voor tussendoortjes als fruit, groente, boterham, kwark etc.

3. Ontbijtjes als cruesli. cornflakes, maispops, honingloops etc zijn ontbijtjes met veel toegevoegd suiker. Lees altijd het etiket! Vaak bevatten de duurdere merken meer suikers dan de goedkopere simpele muesli. Een goed ontbijt is belangrijk voor een goede start van de dag, kies daarom voor een vezel en/of eiwitrijk ontbijt maar wees zuinig met toegevoegd suiker!

4. Koken met pakjes en zakjes, ik ben er geen voorstander van. Naast het feit dat deze pakjes en zakjes, zoals sauzen, soepen etc veel zout bevatten, bevatten zij vaak ook erg veel toegevoegd suiker. Op internet zijn veel gezonde en makkelijke recepten te vinden. Typ bijvoorbeeld op de website van het voedingscentrum de saus of soep in die je graag zou willen maken en je krijgt verschillende recepten te zien. De recepten kosten vaak niet veel extra tijd en de smaak van jouw voedsel gaat er echt op vooruit.

5. Je zal misschien denken dat vruchten sappen gezond zijn, je geloofd de loze kreten op de verpakkingen en laat je snel misleiden. Multivitamines, appelsap, jusorange etc bevatten vaak naast de vruchtensuikers ook toegevoegd suiker. Je krijgt maar weinig vezels en juist veel suikers binnen. Lees daarom altijd het etiket.

6. Beleg... De schappen staan er vol mee. Honderd-en-één verschillende soorten potjes met jam, verschillende soorten chocolade pasta en nog maar niet te spreken over alle soorten hagelslag. Ook hierbij geldt dat deze producten vol zitten met toegevoegd suiker. Kies bewust. Kies deze producten niet te vaak, vervang ze voor bijvoorbeeld kaas, magere vleeswaren, ei of maak zelf jam zonder toegevoegd suiker.

7. En ook de koeling staat vol met honderd-en-één verschillende toetjes. Laat je niet misleiden door kreten als 'vruchtenyoghurt met aardbeien en extra vitamines'. Toetjes bevatten ook veel toegevoegd suiker. Lees het etiket. Kies voor naturel (magere) kwark of yoghurt en voeg zelf wat stukjes fruit met muesli (zonder toegevoegd suiker) toe en je hebt een heerlijk fris toetje!

 

Lees het etiket zodat je weet wat je eet. Vaak wordt het de consument ook lastig gemaakt doordat er verschillende termen worden gebruikt voor toegevoegde suiker. Soms klinken ze gezond of zijn het geen suikers maar gedragen ze zich zo wel je jouw lichaam. Marketingafdelingen maken hier misbruik van!

 

Herken de namen en kies er niet voor. Ik zet ze allemaal op een rijtje.

1.Agavenectar
2. Agavesiroop
3. Ahornsiroop
4. Barbados suiker
5. Basterdsuiker
6. Bietsuiker
7. Bietenstroop
8. Bruine suiker
9. Caramel (verhitte suiker)
10. Cassonade
11. Dadelstroop
12. Demerara
13. Dextrose
14. Druivensuiker
15. Esdoornsiroop
16. Fructose
17. Fructosestroop
18. Fruitsuiker
19. Galactose
20. Geleisuiker
21. Glucose
22. Glucose-fructosestroop
23. Glucosestroop
24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
25. Honing
26. Invertsuiker
27. Kandij
28. Karamel
29. Kokosbloemsuiker
30. Kokosbloesemsuiker
31. Kristalsuiker
32. Lactose
33. Maisstroop
34. Maïssuiker
35. Malt
36. Maltodextrine
37. Maltose
38. Maple Syrup
39. Melasse
40. Melassestroop
41. Melksuiker
42. Moutsuiker
43. Nectar
44. Oerzoet
45. Palmsuiker
46. Parelsuiker
47. Rietsuiker
48. Rijststroop
49. Rijstsuiker
50. Ruwe rietsuiker
51. Saccharose
52. Sacharose
53. Sapconcentraat
54. Speltstroop
55. Sucranaat
56. Sucrose
57. Suiker
58. Tarwestroop
59. Vanillesuiker
60. Wheat syrup

 

Het is niet altijd even makkelijk om gezond te eten en bewuste keuzes te maken. Mocht je vragen over het etiket of voeding hebben dan mag je mij altijd even een berichtje sturen.

 

Wil je meer informatie over het hebben van een gezonde leefstijl, bewuste keuzes maken, gezond maar vooral lekker eten, werken aan jouw doelen en jouw mindset, dan kan ik jou daarbij helpen. Wil je meer energie, je fitter voelen en meer balans? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en we bespreken de mogelijkheden. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis. 

Op mijn website in het menu onder het kopje gewicht & voeding vind je de pakketten die ik aanbied.

 

Ik spreek je graag. Liefs, Dominique.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.