Let op: Er is een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering mogelijk. 

De SCHIJT aan dieetboeken blog!

LET OP: bovenstaande menu is niet van mij!

Gister deelde ik een post. Want van het weekend stuurde een powervrouw van het VIP 1:1 traject mij een berichtje met een foto uit een ‘bekend’ dieet, die zij heeft gevolgd. Ze stuurde daar een foto van haar lunch op dat moment bij en schreef: “dit is toch beter dan 2 crackers en beschuitjes op een dag.”

 

Ik heb even berekend hoeveel calorieën dit menu wat zij stuurde bevat en dat zijn er slechts... 977 kcal! Waar zijn de groente en fruit in het menu? Ik schrok ook enorm van wat er stond bij de avond: ‘streng’ !!! Wat betekent dat zij dus niets mag eten, ook al zou zij honger hebben (wat logisch is met zo weinig voedsel over de dag!). Gewoon streng zijn, dat werkt volgens deze dieetgoeroe!

 

Dit menu is gebaseerd op een crashdieet, waarbij je jouw lichaam een tekort doet. Op langere termijn kan dit zelfs schadelijk zijn voor je lichaam!! Jouw lichaam krijgt hiermee namelijk een tekort aan voedingstoffen binnen. Minder energie, prikkelbaar, haaruitval, huidklachten, eetbuien, snaai gedrag, onstabiele bloedsuiker en vermoeidheid zijn klachten die snel zullen komen met het volgen van zo een laag calorie dieet. Daarnaast zal je vooral in spiermassa afvallen dan in vetpercentage en zal je na je dieet hoogstwaarschijnlijk binnen no time op je oude gewicht zijn. En dan heb ik het nog niet gehad over wat voedingstoffen tekorten in het ergste geval kunnen veroorzaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan: aandoeningen aan hart en zenuwstelsel, ontstekingen, reumatische klachten, spierzwakten en krampen, bloedarmoede.

 

Ik kreeg aantal reacties op desbetreffende post en ik merkte aan mijzelf dat ik me geïrriteerd voelde. Niet naar de vrouwen die op mijn post reageerde, maar naar de diëten die door ‘bekende vrouwen’ worden voorgeschreven. Vrouwen die bekend zijn met hun dieetboeken (o.a. “het schijt aan de GOEROE dag dieet, of het dieet dat jou een MOORDEND lijf beloofd”). Deze bekende vrouwen worden als voorbeeld gezien door vele vrouwen in Nederland.

 

Roken daarentegen wordt gezien als slecht. Je weet dat als je rookt of een pakje sigaretten koopt het niet heel bevorderlijk is voor je gezondheid. Er staan zelfs afschuwelijke afbeeldingen van aandoeningen op een pakje sigaretten.

 

Bij het kopen van een dieetboek, ga je ervan uit dat het een gezond dieet is. Het staat immers in een boek. Met mooie plaatjes van gezond eten, dus zal het wel goed zijn, toch? Veel vrouwen volgen het dieet. Een aantal schrijfsters van deze boeken staan geregeld in de media. Dus zal het wel goed zijn, toch? En dit, dit vind ik ernstig.

 

Je brengt namelijk jouw gezondheid en jouw stofwisseling in gevaar met het volgen van zo een laag calorie dieet. En dit is serieuze koek. Als je ervoor kiest om te roken, dan weet je dat dit niet gezond is. Bij het kopen van zo een dieetboek ga je ervan uit dat het gezond voor je is, terwijl dit niet het geval is.

 

Voeding is ontzettend belangrijk, niet alleen wanneer je wilt afvallen maar de rest van je leven. Voeding speelt namelijk een grote rol bij jouw gezondheid en weerstand. Wanneer je gezond en voldoende eet heeft dit effect op jouw gezondheid, weerstand en energielevel. Dit positieve verschil kun je al in enkele dagen merken. Ook wanneer je wilt afvallen op een gezonde manier, zal je enorm veel verschil merken in je gemoedsstand, dan wanneer je kiest voor een CRASH-dieet.

 

Je kunt namelijk ook afvallen zonder “streng” voor jezelf te zijn. Je kunt afvallen, zonder honger of zonder dat je allerlei producten moet schrappen of laten staan. Je kunt afvallen en lekker in je vel zitten. Je kunt afvallen zonder dat je jouw gezondheid in gevaar brengt.

 

Je hoeft helemaal niet zo weinig te eten om af te vallen. Met een paar slimme aanpassingen kan je zelfs meer eten dan je voorheen deed, toch afvallen en verhoog je je stofwisseling!

 

Leer luisteren naar je lichaam. Voed je lichaam, zodat je langer verzadigd bent, meer energie krijgt en lekkerder in je vel komt te zitten. Ook tijdens het afvallen.

Daarnaast hoef je echt niet alles te laten staan! Als de basis goed is, kun je ook genieten van minder gezonde dingen. Een taartje, chips, chocolaatje of wijntje! Balans is waar het om draait.

 

Dus lieve powervrouw, neem niet alles klakkeloos over. Doe jezelf asjeblieft geen tekort, jij

en jouw lichaam z’n meer waard dan dat!  

 

Mocht je meer willen weten over gezond afvallen en de juiste balans vinden. Kies dan voor een erkende gewichtsconsulente met kennis of een diëtiste. Iemand die heeft gestudeerd en weet waar zij het over heeft, zodat jij geen voedingstoffen te kort krijgt. In veel gevallen krijg je vanuit je zorgverzekering een deel vergoed.

*Dit blog is geen persoonlijke aanval op de schrijver van genoemde diëten. Enkel mijn ervaring, kennis over voeding vanuit mijn opleiding en wetenschappelijke onderzoeken vanuit de Gezondheidsraad Nederland.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.