Let op: Er is een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering mogelijk. 

Over mij » Blog » Wanneer je het gewicht op de weegschaal los laat

Wanneer je het gewicht op de weegschaal los laat

Chantal is een powervrouw, een echte doorzetter die afgelopen jaar het VIP 1:1 programma bij mij startte. Chantal was  verreweg van tevreden met haar gewicht en lichaam, ze had enorm veel last van eetbuien, een laag zelfbeeld en haar relatie met voeding en zichzelf was verstoord. In het verleden heeft deze powervrouw boulimia gehad, voor haar gevoel leefde haar boulimia-stem nog steeds ergens achter in haar hoofd. En daar was zij klaar mee, ze hakte de knoop door en ging ervoor! Ze meldde zich aan voor mijn programma en samen gingen wij aan de slag.

 

Zo volgde zij 12 weken het VIP 1:1 traject en bereikte enorm veel. Haar eetbuien waren verleden tijd, zij viel ruim 8 KG af. Haar eetpatroon was weer in balans. Ze heeft geleerd om naar haar lichaam te luisteren, haar lichaam te voeden en daarnaast durfde zij ook meer te genieten van minder gezonde keuzes. M&M's waren haar valkuil, die haalde ze bij voorbaat al niet in huis. Hoe een overwinning was dit, dat zij deze gewoon in huis kon halen, een handje kon nemen, genieten en de zak weer weg leggen. Geen verboden producten meer op haar dieetlijst. Maar van de zomer gewoon een ijsje kunnen eten, omdat zij en haar kinderen daar zin in hadden. Zonder eetregels, zonder schuldgevoel, zonder compenseren, overeten of op maandag weer opnieuw te beginnen. Gewoon genieten.

 

Haar weg ging, net als bij velen met vallen en opstaan. Chantal baalde enorm van haar zelf als het een keer minder ging, als zij niet was afgevallen, of zelfs iets was aangekomen. "Zie je wel, het lukt me toch weer niet". Ik zie vallen niet als een fout, maar als een leerpunt. Ik ben als coach juist blij als je valt, misschien zelfs 2, 3 of 4x valt. Waarom? Omdat je van het vallen kan leren. Door kritische vragen aan jezelf te stellen; "Wat is de aanleiding dat het nu even minder gaat? Waardoor vind ik dit moeilijk? Welke gevoel roept dit bij mij op? Wat heb ik nu nodig? En hoe kan ik dit in het vervolg anders gaan aanpakken?" 

Zo kom je op het pad van vallen en opstaan enorm veel valkuilen tegen. En dat is goed. Door bewust te worden van jouw valkuilen leer je er ook mee omgaan, zodat je er in het vervolg anders mee om kan gaan dan je nu op dit moment doet. Iedereen heeft zijn/haar eigen valkuilen en voor iedereen werkt een andere oplossing. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. En andersom. 

 

Chantal ronde het 12 weken traject goed af en had er alle vertrouwen in dat het haar nu alleen zou lukken. Na een half jaar kreeg ik een berichtje van Chantal, het ging toch niet heel goed en ze twijfelde om zich opnieuw aan te melden. Ze schaamde zich, want al die succes verhalen op mijn social media en zij slaagde er toch niet in. Moest ze dit wel opnieuw doen? Gaat het haar nu wel lukken? "Lieve Chantal, het is jou de vorige keer ook gelukt! Waarom nu dan niet? Jezelf schamen? Schamen omdat je de stap neemt om hulp te vragen? Jij bent een doorzetter en daar mag je onwijs trots op zijn!

 

Zo begonnen wij samen aan een na-traject. Uit ons eerste gesprek kwam al gauw naar voren dat haar mindset in een negatieve spiraal zat. Haar negatieve overtuigingen en emoties namen een loopje met haar. Qua voeding ging het goed. Haar gewicht bleef stabiel, eetbuien heeft zij niet meer gehad, het genieten van de ijsjes zijn ingeruild voor het genieten van oliebollen en pepernoten (wat anders, rond deze tijd van het jaar!?) De focus ligt op het terugpakken van haar mindset en haar zelfbeeld!

 

Ze wilde toch ook graag nog wat afvallen. Zo een 5 kilo, want 65 KG is een gewicht dat ik altijd in mn hoofd heb, zei ze. Chantal heeft een gezond BMI, is slank en ik vind haar een prachtige vrouw! (En ja dat meen ik! Dat schrijf ik niet omdat ik weet dat je dit leest ;)) Enfin, ik vroeg haar waarom ze graag wilde afvallen. Haar antwoord was bovenstaande, het gewicht dat in haar hoofd zit. En omdat ze foto's van dat gewicht bij haar in het verleden mooi vind staan. Ik vroeg haar of zij toen blij was met haar zelf. Nee, was haar antwoord.

 

Het gewicht op de weegschaal, zegt niets, maar dan ook helemaal niets over hoe jou zelfbeeld is. Hoe jij naar jezelf kijkt. Wat jij van jezelf vind. Hoe jij van je zelf houdt. Het gewicht op de weegschaal is maar een getal. Ik zelf heb alle gewichten van 48 naar 98 KG gezien op de weegschaal. Ik ging van anorexia naar obesitas (die blog lees je hier).

En bij geen enkel gewicht was ik tevreden met mij zelf. Ik gaf Chantal een stelling. Als je mag kiezen:

1. Morgen weeg je 65 KG en je kijkt nog steeds naar jezelf zoals vandaag -OF..

2. Morgen weeg je hetzelfde als vandaag, maar ben je tevreden als je in de spiegel kijkt. 

 

Chantal koos voor stelling 2 en daar gingen we voor! Chantal kreeg oefeningen mee voor thuis om aan haar zelfbeeld te werken, meer inzicht te krijgen en bewust te worden van haar denkwijze, het in actie komen heeft er voor gezorgd dat zij gister op het ene laatste consult vertelde:

 

"Het maakt mij niet uit of ik nu 65 KG weeg of 2 of 3 KG zwaarder ben. Ik heb mijn gewicht los gelaten en dat heb ik in heel veel jaar niet meer gedaan. Het voelt als een bevrijding. Ik kan mijzelf accepteren. Ik ben een stuk milder voor mezelf. Het hoeft allemaal niet perfect of enorm positief. Het mag zijn zoals het nu is. Ik ben goed zoals ik ben."

 

Chantal mag nu aan de slag met accepteren van complimentjes, ervaren dat deze gemeend zijn! Dat mensen niet complimenten geven om aardig zijn, maar omdat ze het menen.

Ik vind Chantal een doorzetter en dat ziet zij helemaal niet zo. Want al die succesverhalen op mijn social media en "dat zij wel 2 keer een programma bij mij volgt, voelt een beetje als falen". Nogmaals dan faal je niet, dan ben je JUIST een doorzetter! Vallen, accepteren dat het soms minder is maar niet bij de pakken neerzitten en juist weer opstaan. En bij iedere val weten dat je daarvan alleen maar sterker wordt.

 

Ik vind Chantal een hele sterke, prachtige en slanke vrouw, zij is enorm creatief, liefdevol, grappig, maakt onwijs mooie tekeningen, ze straalt, is leuk en nogmaals een enorme doorzetter! En ik hoop dat jullie haar allemaal een compliment willen geven. Niet om aardig te zijn, maar omdat je het meent...!

 

Dan kan ze mijn uitdaging om al die complimentjes aan te nemen meteen aangaan! ;)

 

Chantal, jij bent oprecht een POWERVROUW! En ik heb er alle vertrouwen in dat jij na ons laatste consult het pad van vallen en opstaan alleen kan bewandelen, met de lieve mensen in jouw omgeving om je heen. 

 

Veel liefs en een dikke (visuele op stand genomen) knuffel van mij (Do)!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jacky
een jaar geleden

Wat knap van dr zeg ..
Tja het is vallen en opstaan
2 kilootjes er aan .. 3 kilootjes eraf
Om hulp durven vragen laat zien dat ze voor zichzelf opkomt
Goed dat ze aan de bel trekt
Met jou programma komt ze precies daar waar ze wil ..
Het is mij ook gelukt om gelukkig met mezelf te zijn .. van mezelf te houden.. en die weegschaal .. ach .. het is een ding met batterijen die zorgt hoe jou humeur die dag is

Lekker in je vel zitten is zoveel belangrijker
En gezond bezig zijn natuurlijk ook..

Maar door aan de bel te trekken bewijst dat ze een powervrouw is .. go girl ..
Lekker bezig zijn met do

Doe ik nml ook.. heerlijk ..

Ik ken je verder niet maar vind het super van je ..

Groetjes jacky /powervrouw xx