Let op: Er is een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering mogelijk. 

Help! Tips bij eetbuien

Jij kan het niet bij één chocolaatje houden want de reep gaat op, één koekje wordt een half pak en een handje chips wordt een hele zak. Je voelt je daarna schuldig, je schaamt je en denkt bij jezelf "waarom heb ik dit nu gedaan?" 

 

In deze blog vertel ik jou meer over de oorzaak van eetbuien en hoe je ze kan voorkomen.

 

Ik begin bij mij zelf, na jaren lang diëten en een traject voor mijn anorexia (die blog lees je hier) kwam ik aan. Ik bleef aankomen en wilde graag afvallen. Dit ging gepaard met verschillende (crash) diëten en het constant jojoën. Ik viel iets af en kwam weer aan. Doordat ik constant te weinig at kreeg ik last van eetbuien. Ik kreeg te weinig voedingstoffen binnen waardoor mijn lichaam op andere momenten letterlijk schreeuwde om eten. Ik stopte alles naar binnen, van zoet en zout door elkaar. Vol zat ik niet, in een waas at ik door en door. Waarna ik mij uiteindelijk kots misselijk voelde. En schuldig, waardeloos, stom, ik schaamde me kapot. Hoe kon het dat ik eerder met mijn anorexia zo veel afviel en het me nu niet lijkt te lukken. Ik vreet mezelf vol.

 

Nu coach ik zelf vrouwen naar een gezonde relatie met voeding, positieve mindset en een eetbui vrij leven.

 

Te weinig eten of te weinig goede voedingstoffen kan zorgen voor eetbuien. Je krijgt te weinig binnen en jouw lichaam gaat letterlijk schreeuwen om voedsel. Jouw lichaam heeft voeding nodig en dat laat zij weten! Dit is natuurlijk niet bij alle vrouwen (en mannen) het geval er zijn meer oorzaken die leiden tot eetbuien. Er hoeft niet perse één oorzaak te zijn voor jouw eetbuiten, dat kunnen er ook meer zijn.

 

De oorzaak van jouw eetbuien kan ook zijn: eenzaamheid, verdriet, faalangst, verveling, het niet kunnen omgaan met jouw emoties. Het willen wegstoppen van jouw gevoel. Het niet willen voelen van jouw emoties of omdat je niet weet hoe dit wel moet. Je hebt dit misschien nooit geleerd. 

 

Maar ook een laag zelfbeeld, te strenge regels tijdens jouw dieet en een verkeerde mindset. Overtuigingen als "ik ben het niet waard, ik doe het nooit goed, als ik dit eet word ik dik, het is nu toch al verpest, nu mag het en maandag start ik wel opnieuw" zijn allerlei overtuigingen en gedachten die jou in de vicieuze cirkel van eetbuiten kan houden. Daarnaast zorgen jouw strenge regels tijdens het lijnen er ook voor dat de verleiding als maar groter wordt, logisch dat er een moment komt dat je zwikt. Maar jij denkt dan dat het verpest is en dat je daardoor wel meer kan gaan eten.

 

Naast bovenstaande oorzaken kan er ook een fysieke oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een disbalans in jouw hormonen. Bijvoorbeeld tijdens de overgang, jouw eisprong of wanneer je ongesteld moet worden. Maar ook te weinig slaap of het vele diëten kan zorgen voor een disbalans in jouw hormonen. Hormonen regelen onder andere jouw honger en verzadigingsgevoel. Je snapt nu natuurlijk ook dat door jouw hormonen je meer trek kan ervaren en juist minder snel verzadigd bent. Zo hebben ook bepaalde medicatie invloed op jouw eetbuien. 

 

En last but not least kunnen jouw eetbuien ook voortkomen uit gewoonten die jij (of andere) jezelf hebt aangeleerd. Je bent vroeger bijvoorbeeld altijd getroost met eten of beloond me eten. Een andere gewoonten kan zijn dat jij altijd voor de tv wat te eten neemt en dit onbewust meer en meer wordt. Je hersenen linken bepaalde situatie of voedingsmiddelen aan eetbuien, waardoor het lastiger is om je hier tegen te verzetten, omdat het voor jou 'gewoon' is.

Zo zijn er dus meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij een eetbui krijgt. Gelukkig is er ook wat aan te doen! Het allerbelangrijkste is om inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw eetbuien. Iedere oorzaak heeft een andere aanpak nodig. Wanneer jouw eetbuien voortkomen uit emoties, dan gaat alleen voedzaam en voldoende eten jou niet helpen bij jouw eetbuien. Ontdek jouw oorzaak en patronen hierin. 

 

Bij eetbuien die voortkomen uit streng lijnen of te weinig voedzaam eten gaat het helpen om voldoende en voedzaam te eten.

Onderzoek jouw eet of dieet regels en pas een goede balans toe. Bijvoorbeeld de 80-20 regel waarbij je voor 80% voedzaam eet en daarnaast ook geniet van minder gezonde maar lekkere keuzes. (Hoe jij gezond kan afvallen en  hoe deze balans voor jou gaat werken, ontdek je tijdens mijn programma!)

 

Bij eetbuien vanuit emoties mag je leren om jouw emoties te onderzoeken, leren voelen en toelaten van emoties en aanvoelen waaraan je daadwerkelijk behoefte hebt. 

 

Bij een laag zelfbeeld mag je werken aan jouw zelfbeeld, zelfvertrouwen en meer zelfliefde. Minder streng zijn voor jezelf, minder perfectionistisch, minder moeten. Leren nee zeggen, leren genieten, ontspannen en er voor jezelf zijn in goede en minder goede periodes. (Naast voeding & mindset heb ik ook een programma volledig gericht op zelfliefde ontwikkeld: healthy mind programma).

 

Bij fysieke factoren is het goed om terug te gaan naar de basis van jouw lichaam. Verschillende soorten honger en behoeften herkennen zodat je hier om in kan spelen. De daadwerkelijk behoeften vervullen met andere dingen dan voedsel. 

 

Komen jouw eetbuien voort uit een gewoonten, dan mag je een nieuwe gewoonten gaan aan leren. Een gewoonte afleren is moeilijker dan een nieuwe gewoonte aanleren.

Het leren om gaan met jouw eetbuien heeft tijd nodig. Het is een weg met vallen en opstaan. Het vergt onderzoek, tijd en energie. Stap voor stap werken aan kleine doelen, emoties, stress, slaap, zelfbeeld, voeding en mindset. 

 

Ik weet als geen ander hoe vermoeiend en zwaar eetbuien kunnen zijn. Een gevoel van schaamte en teleurstelling in jezelf. Ik weet ook hoe verdomde lastig het is om zelf, alleen, uit de vicieuze cirkel van eetbuien te komen en gedrag, gewoonten mindset te veranderen. Ik deed poging na poging en iedere keer faalde ik weer. 

 

Wat mij enorm heeft geholpen is het in handen nemen van een coach, samen (en uiteindelijk door haar hulp deed ik het alleen) stopte ik eetbuien. En dat heeft mij enorm veel rust gegeven. Niet meer dat negatieve stemmetje in mijn hoof of de hele dag bezig zijn met diëten en afvallen. Ik werkte aan mijn eetpatroon, zelfbeeld en mindset. Ik kan nu weer genieten van eten en ben daardoor maar liefst 30 KG afgevallen, op een gezonde manier. Zonder het gevoel te hebben om op dieet te zijn.

 

En heer eerlijk, af en toe eet ik nog een (halve) zak m&m's leeg. Maar het verschil is, dat ik er nu daadwerkelijk echt van geniet! Daarna de draad gewoon weer oppak, omdat ik weet dat ik daar niet van aankom, dat het niet verpest is, of dat ik een gevoel probeer te onder drukken. Nee, ik geniet oprecht.

 

Wil jij weten wat ik voor jou kan beteken? Kijk voor meer informatie bij mijn één op één programma. Of plan een gratis kennismakingsgesprek. Ik kijk er naar uit om jou te ontmoeten. <3

 

Liefs Do - x -


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.