Bruine bonensoep (home made!)

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 om 13:47

Nu het buiten kouder wordt maak je mij echt heel blij met soep! Ik eet tijdens deze maanden vaak soep bij mijn lunch of als tussendoortje. Je kunt werkelijk alle kanten op met soep. Tomatensoep, groentesoep, restjes-groentesoep, broccoli- of bloemkoolsoep. Het voordeel is dat je meteen extra groente binnen krijgt en soep is zo gemaakt.

 

Zo ook deze heerlijke bruine bonen soep. Ik ben geen voorstander van het koken uit pakjes en zakjes, maar af en toe vind ik het best handig. Zo heb ik nog geen recept gevonden of bedacht om hachee te maken. Daar gebruik ik dan dus ook nog steeds een pakje voor, dat vind ik tot nu toe gewoon het lekkerst. (Mocht jij HET recept weten voor echt lekkere hachee, laat me het dan asjeblieft weten!)

 

Voor bruine bonen soep gebruikte ik ook altijd een pakje. Maar dit keer niet.  Ik dacht; laat ik zelf eens wat proberen. En heel eerlijk, wat is deze soep ZALIG! Jongens, jongens écht onwijs lekker. Daarom deel ik graag dit recept met jou.

 

Wat heb je nodig (voor een heerlijke grote pan soep!):

1 kg bruine bonen in blik (ik had een groot en klein blikje)

2 boullionblokjes

Een bakje selderij (hou een klein beetje apart)

Een zak winterpenen

2 grote uien (in ringen)

Een zakje gesneden prei (ik kies voor gemak. Je kan de prei natuurlijk ook zelf snijden!)

1 schouderkarbonade (of vegetarische spekblokjes)

1 magere rookworst (of vegetarische rookworst)

Groot blikje tomatenpurree

1,8 liter water

Peper en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

Smelt in een grote pan een klein beetje boter, en fruit daar de gesneden ui en prei in.

Snij de winterpeen in dunne plakjes, bak deze even mee met de prei en ui.

Voeg daarna de tomatenpurree en de gesneden selderij (hou een klein beetje selderij apart) toe.

Roer alles goed door en laat 2 minuten zachtjes garen.

Voeg het water, boullionblokjes en de schouderkarbonade toe aan de pan.

Breng aan de kook. Laat de groente 15 minuten koken.

Laat de blikken bruine bonen uitlekken, spoel ze schoon en voeg ze toe aan de pan.

Breng op smaak met peper en zout. 

Vis de karbonade uit de pan en snij het vlees in kleine stukjes. Leg even apart.

Schep nu ongeveer de helft uit de pan over in een grote beslag kom (of blender) en zet de staafmixer erop.

Pureer de soep grof en doe het daarna terug in de pan. Roer goed door.

Snij een magere rookworst in plakjes en voeg deze samen met de karbonade (zonder bot) terug in de pan.

Laat de soep zachtjes door garen. Na een half uurtje is de soep klaar. 

Maar de volgende dag is hij eigenlijk nog lekkerder!

 

Serveer de soep met wat selderij. Wij aten de soep met een wortelwrap, belegd met sla, kalkoenfilet en philedelphia bieslook.

 

Eet smakelijk! Ik vind het enorm leuk als je laten weten wat je van de soep vind. Je kunt hem delen op je social via onderstaande knoppen. Tag je mij in jouw bericht?!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.