Hoe val jij blijvend af?Jarenlang volgde ik verschillende diëten, wanneer er weer een nieuw dieet op de markt werd gezet volgde ik deze met de goede hoop dat het dit keer wel blijvend zou zijn. Het was immers mijn ervaring dat ik bij ieder dieet een paar kilo afviel, maar binnen een half jaar was ik weer terug op mijn oude gewicht of woog zelfs meer. Enorm frusterend!

 

Verschillende diëten

Ik leefde periodes op shakes en maaltijdvervangers, ik schrapte al mijn koolhydraten, schrapte al het 'ongezonde' eten, volgde strenge weekmenu's waarbij ik niet meer dan 1200 kcal per dag at, ik leefde periodes alleen op appels en water. Ik gebruikte afvalpillen, speciale thee, ik dronk periodes 'healthy' groente sapjes. Je kan het zo gek niet bedenken maar ik heb het geprobeerd. Allemaal maar met èèn doel... Afvallen, zoveel mogelijk in het liefst zo een korte periode. En het lukte, zeker. Ik viel kilo's af. Maar helaas was dit allemaal maar tijdelijk, want zoals ik al zei kwam ik daarna altijd weer terug in gewicht aan. 

 

Klachten

En dat deed iets met mijn eigenwaarde, mijn zelfbeeld. Voor mijn gevoel deed ik zo mijn best maar faalde ik toch weer iedere keer. Ik was niet blij met mijn lichaam, ik schaamde me voor mijn lichaam. Waarom lukt het een ander wel om slank te zijn en mij niet? Ik vergeleek mijzelf met anderen, durfde niet op straat te eten omdat ik mijn schaamde voor mijn lichaam. Maar dat was niet het enige..

 

Het vele diëten, onregelmatig eten, te weinig eten zorgde ook voor lichamelijke klachten. Mijn energie was laag, ik was altijd moe, ik had last van haaruitval, een bleke huid, dof haar, afgebroken nagels, hoofdpijn, maag/darm klachten, obstipatie of juist diarree. Ik raakte mijn honger/verzadigingsgevoel kwijt, mijn concentratie was ver te zoeken en ik was enorm snel overprikkeld en geïrriteerd. Daarnaast voelde het voor mij alsof ik elke keer nog beter mijn best moest doen om af te vallen.

 

Doordat ik in periodes te weinig at, zorgde dit ook voor eetbuien. Ik wilde afvallen, maar inplaats van dat at ik mijzelf vol. Ik schaamde mij hier nog meer voor. 

 

Social media

Mijn focus lag altijd alleen bij afvallen. Slank zijn omdat dat mooier is. Maar het was nooit goed genoeg, want viel ik af dan wilde ik meer afvallen. Mijn eigen lichaamsbeeld was vertekent. Ik vind de dieet industrie, de neppe foto's op social media met vele filters, de steeds nieuwe oppoppende diëten echt enorm schadelijk voor vrouwen (en ook mannen). Het beeld van het perfecte plaatje, dat slank zijn hoort, dat afvallen normaal is, jezelf uithongeren en vol stoppen met afvalpillen die niet werken normaal is. NEE, het is NIET NORMAAL. En voor vele is dit echt enorm schadelijk! 

 

Doe gewoon normaal

Al die poespas, al die verschillende diëten, al die verschillende soorten producten om maar snel mee af te vallen, afvalpillen, maaltijdshakes, maaltijdvervangers, afvalrepen, afval koffie, afval thee. Hou op, schei uit! Misschien wil je het liever niet horen, omdat je net als ik altijd de hoop had dat DIT zou werken. Helaas, het werkt niet. En het gaat ook niet werken. Je valt misschien een paar kilo af, maar binnen no time zitten die kilo''s er weer aan. Zonde van jouw dieet, zonde van jouw geld, zonde van jouw tijd, zonde van jouw lichaam!

 

Even in het kort en in duidelijke taal, wanneer je wilt afvallen dan is de energiebalans leidend. Eet jij meer calorieën dan dat je verbruikt (beweging), dan kom je aan. Eet jij minder calorieën dan dat je verbruikt dan val je af. En eet jij net zoveel calorieën als dat jij verbruikt dan blijf jij op gewicht. Stel jij hebt om 0,5/1 kg per week af te vallen 1600 kcal per dag nodig en jij eet een week lang voor 1600 kcal aan tomaten dan val jij aan het einde van de week af. Eet jij een week lang tot 1600 kcal elke dag aan chips, dan ook val jij eind van de week af. De energiebalans heeft niets te maken met wat jij eet, enkel met hoeveel jij eet.

 

Natuurlijk eet jij niet alleen tomaten, of alleen maar chips. Maar dit is een voorbeeld hoe afvallen werkt. Elke dag tomaten of elke dag chips, klinkt als een werkend dieet en dat is het ook. Tijdelijk. Want je gaat dit niet de rest van jouw leven volhouden en zal gegarandeerd lichamelijke klachten krijgen. Dus mijn tip: DOE GEWOON NORMAAL! 

 

Als ik toen wist wat ik nu weet

Afvallen is makkelijk, maar volhouden en vasthouden heeft een andere tactiek nodig. En dat is waar het bij veel diëten mis gaat. Onthoud: diëten die enkel alleen op voeding zijn gericht, zullen ook enkel tijdelijk werken. De kans op terug aankomen is enorm!

Om af te vallen is het niet nodig om allerlei gekke producten te eten, al het lekkere te schrappen of al je geld uit te geven aan dieetpillen. Zorg voor een goede balans, waarbij je jouw lichaam voedt met voedzame voeding zoals voldoende groenten, fruit, vezels, eiwitten, onverzadigde vetten. Je lichaam zal hier heel blij van worden! Daarnaast is er ook ruimte om te kunnen genieten van wat lekkers, een etentje, een borrel, een pizza of lekker wat chips, ook tijdens het afvallen! Een juiste (energie) balans is belangrijk en je zal merken dat afvallen een stuk makkelijker wordt. 

 

Maar..! Niet alleen een goede balans is nodig om het vol te houden, daarnaast is het van belang om bewust te worden van jouw relatie met voeding en met jezelf. Welke overtuigingen, welke dieetregeltjes, welke patronen, welke valkuilen heb jij in de loop van de jaren, of zelfs vanuit jouw jeugd, onbewust toegepast? Hoe ga jij om met beweging/sport, hoe gaat het met jouw slaapritme (wist jij dat slaap enorm veel invloed heeft op het afvalproces?), hoe ga jij om met stress (ook stress heeft enorm veel invloed op afvallen/aankomen), heb jij (onbewust) last van eetbuien of emotie eten? Dit zijn allemaal dingen die enorm veel invloed hebben op jouw afvalreis en vooral het vasthouden van jouw verloren gewicht en het vasthouden van jouw nieuwe leefstijl. Daarnaast speelt zelfliefde een enorme rol, zeker wanneer jij meerdere dieetpogingen hebt gedaan en steeds weer terug viel. Hoe kijk jij naar jezelf? Hoe ga jij om met tegenslagen? Hoe ga jij om met doelen stellen? Ben jij misschien perfectionistisch, ben jij iemand die gauw opgeeft?

 

De invloed van alles wat naast voeding in jouw koppie speelt heeft de grootste invloed op het behouden van jouw resultaat. En dat is wat mist in vele diëten en de dieetindustrie wat uiteindelijk alleen maar draait om geld, jou voorhouden dat je zo snel mogelijk kan afvallen met diëten die eigenlijk gewoon reten schadelijk zijn voor jouw lichaam, gezondheid en zelfbeeld!

 

Gun jezelf de tijd

Het duurde bij mij jaren voordat mijn ogen open gingen. Jarenlang was ik op dieet, heb ik zelfs anorexia ontwikkeld, ging ik van anorexia naar obesitas (lees die blog hier), had ik last van eetbuien en heb ik meerdere keren hulp gevraagd bij therapeuten, diëtisten en coaches. Uiteindelijk viel ik 30 KG blijvend af, werd mijn relatie met eten hersteld, werd eten gewoon weer eten zonder schaamte of schuldgevoelens en restricties, maar leerde ik vooral weer blij te zijn met mijzelf en mijn lichaam.

Dit is een proces geweest van vallen en op staan, bewust worden van patronen, gedrag, valkuilen, kennis over voeding, afvallen, leren genieten van eten, vertrouwen krijgen in het proces en in mijzelf, leren om op te staan na weer een keer op mn bek te vallen, leren luisteren naar mijn lichaam, de behoeften van mijn lichaam maar heb ik ook mijn levensstijl onder de loep genomen. En dat kostte tijd, energie, bloed, zweet en tranen, doorzettingsvermogen. Maar ik weet wel, dat als ik hier toen niet mee aan de slag zou zijn geweest ik nu, jaren later nog steeds bezig zou zijn met diëten en jojoën. 

 

Werkende methode

Na mijn jarenlange dieet ervaringen, mijn eigen therapie hierin, mijn opleidingen, de cursussen die ik heb gevolgd en de vele ervaring die ik heb opgedaan binnen mijn bedrijf bij het begeleiden van mannen en vrouwen tijdens hun proces durf ik met volle overtuiging te zeggen dat ik een methode heb ontwikkeld die verder gaat dan alleen even snel snel afvallen om vervolgens weer terug aan te komen. 

 

Wat ik van jou vraag, is jouw tijd, jouw wil om echt verandering toe te passen, eerlijk te zijn naar jezelf maar vooral de bewustwording dat diëten, alleen gericht op voeding en afvallen, jou niet meer gaan helpen. Hoe vaak wil je het nog proberen?

 

Sta jij open voor een nieuwe methode die verder gaat dan alleen voeding? Dan zou dit namelijk wel eens jouw laatste poging kunnen zijn, samen met mij. Ik ben jouw stok achter de deur en stap voor stap laat ik jouw hand los zodat jij aan het einde van het programma zelfverzekerd, vol energie, met een goede balans, ritme, bewustzijn en een hele fijne positieve mindset zelfstandig de rest van jouw leven door kan gaan met deze leefstijl, die past bij jou en jouw lichaam!

 

VIP 1:1 traject

Ik verwijs je graag door naar mijn pagina met alle informatie, meest gestelde vragen en recensies over het programma. 

Wist je trouwens dat ik ben aangesloten bij meerdere zorgverzekeraars? Dit betekent dat de kans groot is dat jij een vergoeding krijgt vanuit jouw aanvullende zorgverzekering voor mijn programma. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, stel je vragen, benoem je twijfels en laten we zien of er een klik is. Contact opnemen kan via mijn website, maar stuur me gerust een whatsapp berichtje op 0642966648.

 

Liefs Do -x-

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.